Koiton Laulun logo
 

Ajankohtaista
Koiton Laulu
Historiaa
Harjoitukset
Johtaja
Tarvitsetko esiintyjää?
Mukaan laulamaan!
Kuvat
Äänite/julkaisuluettelo
Yhteystiedot

Kuorolaisille

 

in English


SÄvellyskilpailu 2010

Tiedote 18.8.2010

SÄVELLYSKILPAILUN VOITTO LÄNSIÖLLE JA HOTAKAISELLE

Yhteiskunnallisen musiikin sävellyskilpailun voitti rujo kuvaus pidätetystä vihasta

Koiton Laulun järjestämä yhteiskunnallisen laulumusiikin sävellyskilpailu on ratkennut. Voittajaksi valittiin Tapani Länsiön säveltämä ja Kari Hotakaisen sanoittama teos Jorma.

Tuomaristo kuvailee Länsiön sävellystä taidokkaaksi käsityöksi, jonka jokainen nyanssi on tarkkaan harkittu. Hotakaisen teksti piirtää muotokuvan suomalaisesta miehestä, joka pyristelee irti väkivallan kulttuurista.

- Se on rujo kuvaus pidätetystä vihasta. Arkaainen sävellys, jossa musiikki on yhtä tekstin kanssa, sanoo tuomariston jäsen, säveltäjä Markus Fagerudd.

Sävellyskilpailun tavoitteena oli löytää kriittisiä sanoituksia ja uutta musiikillista ilmaisua. Tuomariston mukaan tässä myös onnistuttiin. Yhteiskunnallisuus on voittajateoksissa kuvailevaa, ei julistavaa. Valmiiden vastausten sijaan esitetään kysymyksiä ja uskalletaan olla ymmällä, vaikkapa ilmastonmuutoksen edessä.

Voittajat valitsi tuomaristo, johon kuuluivat Fageruddin lisäksi runoilija Ilpo Tiihonen, Koiton Laulun taiteellinen johtaja Reijo Aittakumpu sekä kuorolaisia edustanut Anna Paju.

Tuomaristo päätyi palkitsemaan neljä teosta:
 
1. Jorma
1 500 euroa
Säveltäjä: Tapani Länsiö
Sanoittaja: Kari Hotakainen

2. Muutosta ilmassa
1 000 euroa
Säveltäjä ja sanoittaja: Arto Nyyssönen

3. Ei kenenkään tytär
500 euroa
Säveltäjä: Aapo Jussila
Sanoittaja: Johanna Viksten

3. Viileässä Volvossa
500 euroa
Säveltäjä: Peku Heinonen
Sanoittaja: Kanerva Pasanen

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 163 teosta eri puolilta Suomea, muutamia myös maailmalta.
- Suuri osallistujamäärä osoittaa, että yhteiskunnalliselle laululle on edelleen tarvetta ja tilausta, toteaa kuoronjohtaja Reijo Aittakumpu.

Teokset kilpailivat anonyymisti, ja tekijät nimimerkkien takaa selvisivät vasta voittajien valinnan jälkeen. Yllätys olikin suuri, kun neljästä palkittavasta teoksesta kaksi paljastui kuoron jäsenten käsialaksi.

Kilpailusävellyksiä esitetään Koiton Laulun konsertissa toukokuussa 2011.

Lisätiedot:
Reijo Aittakumpu
reijo.aittakumpu@koitonlaulu.fi
050 595 5330

 


 

Laulu on aina ollut oleellinen osa valtarakenteita ravistelevaa yhteiskunnallista liikettä. Lauluilla on irvailtu vallanpitäjille, terapoitu traumoja ja julistettu solidaarisuutta.

Mitä 2010-luku tarjoaa lähtökohdaksi yhteiskunnalliselle laululle? Onko kasvavasta eriarvoistumisesta, ympäristöuhista ja globalisaatiosta laulunaiheiksi? Mikä musiikin muoto toimii parhaiten oman aikamme yhteiskunnallisessa laulussa?

Jottei yhteiskunnallinen laulu jäisi vain vanhojen klassikoiden varaan, Koiton Laulu järjesti sävellyskilpailun, jonka tavoitteena on löytää kriittisiä sanoituksia ja uutta musiikillista ilmaisua – lauluja, jotka edistävät ihmisarvoa ja oikeudenmukaisuutta ja joissa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Haastamme näin yhteiskunnallisesta laulusta kiinnostuneet sanoittajat ja säveltäjät luomaan uudenlaisia klassikoita ja aikaamme sidottuja räväköitä kannanottoja.

Kilpailun tuomareina toimivat

  • Markus Fagerudd, säveltäjä
  • Ilpo Tiihonen, runoilija
  • Reijo Aittakumpu, Koiton Laulun taiteellinen johtaja
  • Anna Paju, kuorolaisten edustaja