Kuva Raili Takolander 70-vuotias Koiton Laulu ei huuda eikä julista. Uuden levyn kuoroteokset herättävät pohtimaan maailman tilaa lempeän huumorin kautta, mutta myös epäkohtia kiihkeästi kyseenalaistamalla. Sävelmissä on ”myrskyä, tuskaa, rakkautta ja hiukan aamunsarastusta” (Pajupilli, san. Katri Vala).  Koiton Laulu edistää uuden musiikin luomista. Hyvä päivä elää -levyn laulut on kirjoitettu viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana ja suurin osa nimenomaan Koiton Laululle. Säveltäjien joukkoon kuuluu varsinkin kuoron johtajia (Tomas Takolander, Kaapo Ijas, Jussi Tuurna, Jouni Bäckström) sekä kuorolaisia (Markku Nikula, Peku Heinonen). Levyn tekstit koostuvat pääosin nykyrunoudesta (Hanna Weselius), modernista runoudesta (Katri Vala, Saima Harmaja, Aaro Hellaakoski) ja kalevalaisesta perinteestä. Lisäksi levyllä on mukana Pirkko Saision, Juha Hurmeen ja Sirpa Riuttalan teksteihin sävellettyjä kuoroteoksia. Sakari Ylivuoren Isänmaa-kappaleen teksti puolestaan on peräisin Suomen ympäristölaista vuodelta 2000. Kirjoittajistakin on kaksi entisiä tai nykyisiä kuorolaisia (Hanna Weselius, Sirpa Riuttala).     OSTA LEVY Albumin voi ostaa myös yleisimmistä digipalveluista, kuten Spotify.  l         
Levyn tilaus
"Intohimoisesti ja sydämestään asi- aansa suhtautuvat harrastajat ovat valtava potentiaalinen yhteiskunnalli- nen voima." Näin toteaa Aikuiskas- vatus-lehdessä julkaistu tapaustutkimus, joka käsittelee Koiton Laulun yhteiskunnallista ak- tivismia 1970-luvulta 2020-luvulle. Kuinka työväenperinteestä ja vasemmistolaisesta laululiikkeestä ponnistava kuoro toimii 2020-lu- vulla? Tämä levy on yksi vastaus kysymykseen. Levyn laulut on kir- joitettu viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana ja suurin osa ni- menomaan Koiton Laululle. Maailma muuttuu ja musiikkim- me sen mukana. Pohjavireenä soivat silti aina kuorolaisille tärkeät arvot ja teemat, kuten rauha, ih- misoikeudet, tasa-arvo, ympäristön- suojelu, kauneus ja solidaarisuus. 70-vuotias Koiton Laulu ei huuda eikä julista. Uskomme, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Kuorona haluamme edistää uuden musiikin luomista. Uskallamme olla ymmällämme, em- paattisia ja esittää kysymyksiä. Uusien laulujen aiheiksi ovat nousseet esimerkiksi seksuaalinen tasa-arvo ja pakolaisuus. Siinä missä Shakespearen Sonetissa nu- mero 116 rakkaus on tähti eksyneille laivoille, Hanna Weseliuk- sen runossa Sonetti numero 0 tähdet ovat lähtevän lentokoneen valoja. Se on osa Turvapaikka-kan- taattia, joka kantaesitettiin yhdessä Taideyliopiston opiskelijoiden sinfo- niaorkesterin kanssa 2013. Laulujen tyylilajeissa liikutaan kansanlaulumaisista sävyistä mo- dernimpaan ilmaisuun. Markku Nikula kuvailee Aseettomuuden voima -sävellystään pidättyväiseksi, melodiaa pienieleiseksi. Katri Valan runon julkaisuajankohtaa (1934) ja nykyhetkeä yhdistää äärioikeiston uhmakas esiintyminen Suomessa ja maailmalla.
Kuin alleviivauksena pasifismille Nikula on kirjoittanut runon ydinlauseen, aseettomat kädet peloittavat valtiaita” , toistumaan teoksen lopussa. ”Jos typeryys raivoaa, perusta kirjasto. – – Jos kulttuuri kuolee, ala laulaa.” Näin ke- hotti kirjailija Juha Hurme muutaman vuoden takaisessa vappupuheessaan. Lukekaa kirjoja on sivistysaiheisesta, Hurmeen teksteihin perustuvasta kan- taatista Nyljetyt laulut. Tilausteos kantaesitettiin Työväen Sivistysliiton 100-vuotisjuhlissa syyskuussa 2019. Levyn päättävä Epilogi on sävelletty läk- siäislahjaksi pitkäaikaiselle kuoro- laiselle. Levy ja sen julkaisukonsertti puolestaan päättävät Tomas Takolanderin kuusivuotisen kauden kuoron taiteellisena johtajana. On sekä periaatteellinen että yhteiskun- nallinen kysymys pohtia, keille laulaa, keiden kanssa laulaa tai missä laulaa. Koiton Laululle on tärkeää viedä mu- siikkia myös paikkoihin, joissa sitä ei yleensä kuule ja ihmisille, joiden pääsy taiteen ja kulttuurin pariin on vaikeaa. Levyn nimikkokappale Hyvä päivä elää syntyi osana yhteisöllistä teatteriprojek- tia. Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta -esitys juhlisti Helsingin Di- akonissalaitoksen 150-vuotista työtä heikoimman puolustajana. Ym- päristölakia siteeraavan Isänmaan lauloimme Elokapinan leirissä. Ilmastokatastrofin, lajikadon tai sodan kaltaisten kriisien edessä mieleen saat- taa hiipiä ajatus laulamisen mielekkyy- destä. Silloin mieltä ja maailmaa valaisee tämä kirjailija Emmi Itärannan ajatus: ”Taiteen tekeminen itsessään edus- taa radikaalia toiveikkuutta. Se on kieltäytymistä kyynisyydestä, rivien väliin kätkettyä tulevaisuususkoa. Kuva Raili Takolander Toivo elää tieteessä, taiteessa ja yhteisöissä. Ihmisen äänessä. Siinä, ettei suostu pelkäämään, ei vaikene- maan. Sävelaskel kerrallaan parannamme maailmaa.
Anna Paju, kakkosaltto LAULU ON TOIVOA, VALOA JA VASTARINTAA

LEVYN TILAUS

1. Klikkaa Levyn tilaus -nappulaa. Kirjoita avautuvaan lomakkeeseen vastaanottajan nimi- ja osoitetiedot, oma sähköpostiosoitteesi sekä valitse maksutapa. 2. Koiton Laulu lähettää sinulle tarkemmat maksuohjeet sähköpostilla ja 3. Kun olemme vastaanottaneet maksusi, toimitamme levyn postitse. Levyn hinta on 26 €. Siihen sisältyy levyn hinta 20 € ja postituskulut Suomeen.

KOITON LAULUN UUSI LEVY

1. Pajupilli säv. Markku Nikula, san. Katri Vala 2. Jos mun tuttuni tulisi säv. Tomas Takolander, san. Kanteletar Sorrettu ääni säv. Kaapo Ijas, san. Kanteletar 3. I Introduzione 4. II Lapsen virsi 5. III Hoikka, kaita ja musta 6. IV Interludio 7. V Merille lähtevä 8. Rannalla säv. Tomas Takolander, san. Saima Harmaja 9. Aseettomuuden voima säv. Markku Nikula, san. Katri Vala 10. Sonetti numero 0 säv. Kaapo Ijas, san. Hanna Weselius 11. Itkuvirsi lumen sulettua säv. Pekka Heinonen, san. Hanna Weselius, , Solisti Sirpa Riuttala, puhe 12. Isänmaa - otteita Suomen ympäristölaista säv. Sakari Ylivuori, san. Ympäristönsuojelulaki 86/2000 13. Pyhän Prekaariuksen rukous säv. Jouni Bäckström, san. General Intellect 14. Olis jossakin maa säv. Jussi Tuurna, san. Pirkko Saisio 15. Lukekaa kirjoja säv. Tomas Takolander, san. Juha Hurme. Solisti Antti Mähönen, basso 16. Hyvä päivä elää säv. Tomas Takolander, san. Sirpa Riuttala 17. Epilogi (Ne puhuvat –) säv. Tomas Takolander, san. Aaro Hellaakoski, solisti Tomas Takolander K7LCD001 Koiton Laulu 2022 All rights reserved. Äänitetty: Perinnekeskus Kuggomissa, Loviisassa joulukuussa 2021 ja helmikuussa 2022 Tuotanto: Luca Gargano ja Tomas Takolander Äänitys: Tuomas Haimakainen Miksaus: Luca Gargano Masterointi: Taito Hoffrén/Ääniä Graafinen suunnittelu: Tuomas Nikulin Kuoron valokuva: Raili Takolander Muusikot: Tomas Takolander, musiikin johto, laulu, kitarat, sähköpiano, ohjelmointi; Ricardo Padilla, lyömäsoittimet (14, 16); Luca Gargano, sähkökitara (16), sähköbasso (14-16); Mikko Mikkola, trumpetti (15); Joni Taskinen, Juho Silventoinen, pasuuna (15); Aksel Kiviniemi, baritonitorvi (15); Aapeli Mattila, tuuba (15) Tämän levyn ilmestymisen teki mahdolliseksi 98 mesenaattikampanjaamme osallistunutta (Mesenaatti.me/1919 18.12.2020-28.2.2021)! Lämmin kiitos tuesta!
