2020-

2020

Kuoron esiintyi pikkujoulujuhlissa, jotka pidettiin lauantaina 18.1. Usvatie 3:n kerhohuoneessa.

Kuoron harjoituspaikaksi vaihdettiin Pasilan Rauhanasema.

Kuoro piti perjantaina 28.2. konsertin Mielenterveysyhdistys Helmi ry:ssä.

Kuoro esiintyi 27.4. lapsen nimiäisissä.

Koiton Laulun virtuaalikuoroteos Pyhän Prekaariuksen rukous julkaistiin YouTubessa vappupäivänä, jolloin kuoro vieraili Vasemmiston vapussa. Teoksen säveltäjä on Koiton Laulun entinen johtaja baritonilaulaja, säveltäjä, näyttelijä Jouni Bäckström. Sen sanat ovat traditionaaliset ja suomentaja on General Intellect. Laulu kertoo nykytyöelämän riepottelemista, ohuen langan varassa riippuvista ihmisistä. Prekariaatti viittaa terminä toimeentulon ja elämäntilanteen epävarmuuteen. Pandemian aiheuttamat sulkutoimet ovat vieneet elannon nimenomaan monelta prekaarilta. Laulussa ei kuitenkaan surkutella, vaan herätellään toivoa ja pyydetään iloa ja valoa. Kukin kuorolainen äänitti ja kuvasi oman osuutensa kotonaan apunaan Tomas Takolanderin tekemä video, jossa hän johtaa teoksen. Videon tekijät ovat Koiton Laulu johtajanaan Tomas Takolander. Videoäänen jälkikäsittelyn teki Tuomas Haimakainen ja videoeditoinnin J.J. Koski.

Muiden kuorojen tapaan Koiton Laulukin joutui koronan vuoksi luopumaan yhteisistä harjoituksista keväällä. Virtuaalikuoroteosta varten toki harjoiteltiin. Myös kevään keikat ja konsertit jouduttiin perumaan, samoin jo 30 vuotta kestänyt traditio eli kuoron vappulounas Käpylän työväentalolla.

Kesällä ns. korttelikuorot (pääasiassa samalla suunnalla asuvat kuorolaiset) pitivät harjoituksia.

Syyskausi alkoi taas elokuussa koronan merkeissä. Kuoro jaettiin osiin, jotka harjoittelivat turvajärjestelyjä noudattaen samana harjoitusiltana eri aikaan. Harjoitukset välitetään myös nettiin etänä harjoittelevia kuorolaisia varten. Elokuun ajan Koiton Laulu harjoitteli Mielenterveysyhdistys Helmin tiloissa Mäkelänkadulla ja Syyskuun puolesta välistä taas Pasilan Rauhanasemallsa.

Torstaina 6.8. kuoro esiintyi Hiroshima-tapahtumassa Kansallisoopperan amfiteatterissa Töölönlahdella. Tapahtuma striimattiin nettiin.

Perjantaina 23.8. kuoron vahvistettu kvartetti esiintyi Seppo Kaltiovaaran muistotilaisuudessa Ravintola Perhossa. Tilaisuus oli siirretty kaksi kertaa koronapandemian takia.

Kuoro esiintyi torstaina 10.9. Mielenterveysyhdistys Helmin Mäkelänkadun tilojen avajaisissa.

Kuoro esiintyi la 3.10 yhdistetyssä vauvan nimiäisjuhlassa ja vauvan isän häissä.

Lauantai 7.11. julkaistiin Koiton Laulun uudet tallenteet musiikkivideot Aseettomuuden voima ja Buchenwaldin hälyytys.

Koiton Laulu esiintyi lauantaina 7.11. nettijuhlana pidetyssä Rauhanliiton 100-vuotisjuhlassa, jossa sai ensiesityksen kuoron uusin tallenne. Musiikkivideo on kuorossa laulavan säveltäjä Markku Nikulan Katri Valan runoon säveltämä teos Aseettomuuden voima. Runo on julkaistu jo vuonna 1934. Sävellys on omistettu Koiton Laululle. Tekstin sanoma on valitettavasti edelleen ajankohtainen. Toinen esitetty uusi kuoron tallenne oli musiikkivideo Buchenwaldin hälytys. Tunnettu rauhanlaulu on ollut Koiton Laulun ohjelmistossa jo pitkään. Buchenwaldin keskitysleirissä kuoli lähes 60 000 ihmistä.

Koiton Laulu jatkoi korona-ajan rajoituksista huolimatta toimintaansa. Kuoro harjoit teli syksyn pienissä ryhmissä ja lähiharjoituksista poissaolleet olivat vuorollaan etäosallistuneet samoihin harjoituksiin netin kautta. Turvallisuudesta pidettiin huolta suositusten mukaan. Kuorolaiset käyttivät laulaessaan maskeja ja pitivät turvavälejä. 

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä teki 19.11.2020 päätöksen, jonka mukaan pääkaupunkiseutu siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen, vaikka kaikki vaiheen kriteerit alueella eivät täyty. Koiton Laulun harjoitukset peruutettiin suositusta noudattaen ainakin 10.1. asti, koska Helsinki oli koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Koronapandemian takia peruuntuneen konsertin juliste, henkselit kuvan päällä.

Koiton Laulun taiteellinen johtaja Tomas Takolander totesi: ”Koronavirusepidemia rajoituksineen on iskenyt kuoromaailmaan kovaa, niin kuin taiteilijoihin ja kulttuurityöntekijöihin yleensäkin. Kuoronjohtajat repivät hiuksiaan etä- ja turvallisuusjärjestelyjen kanssa, esiintymiset ovat lähes loppuneet ja useat kuorot joutuvat harkitsemaan toimintansa laittamista tauolle."

2021

Koronatilanteen jatkuessa vakavana Koiton Laulu aloitti taas etäharjoittelun.

Ennen joulua käynnistetty Mesenaatti-joukkorahoituskampanja tuotti helmikuun loppuun mennessä lähes sadalta henkilöltä yhteensä yli 7 300 euroa kuoron seuraavaa levyä varten. Vastikkeiksi he saivat rahasummasta riippuen mm. kuoron logolla varustettuja heijastimia sekä pienryhmän laulamia videotervehdyksiä ja lauluryhmien musiikkitervehdyksiä. 

Kuvakaappaus TV-ohjelmasta SuomiLove, kuorolaisten kuvia näkyy virtuaalikuoromaisesti.


Lauantaina 6.3. kuoro oli Kaija Koon ja Jipun taustakuorona SuomiLOVEn lähetyksessä. Kappaleen nimi oli Eva (Nukutaan kielletyllä iholla).

Koiton Laulu osallistui valtakunnalliseen hiljaisen hetkeen suomalaisen elävän musiikin puolesta perjantaina 12.3. klo 14.05–14.06. Tällöin tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun hallitus tiedotustilaisuudessaan suositteli yli 500 hengen tapahtumia kiellettäväksi. 

Useimmat vuoden esitykset ja tervehdykset toteutettiin siis virtuaalisina, joista esimerkkinä:
Lukekaa kirjoja kantaatista Nyljetyt laulut.  säv. Tomas Takolander, san. Juha Hurme 
SKS:n tilaus, ensiesitys 23.4.2021 Kirjan ja ruusun päivänä.
solisti: Antti Mähönen, bassobaritoni 
musiikin johto, piano, nokkahuilut, trumpetti, pasuunat ja äänimiksaus: Tomas Takolander 
äänimasterointi ja videoeditointi: Kai Herdin

Syksyllä lähiharjoitukset voitiin aloittaa puolitetulla kuorolla: ryhmät ‘Telkät’ ja ‘Tilhet’ harjoittelivat vuoroviikoin Rauhanasemalla muiden osallistuessa etäyhteydellä. Syyskuun lopussa rajoituksia kevennettiin niin, että koko kuoro lopulta pääsi kokoontumaan.

Lokakuun alussa saimme olla mukana Elokapinan ”Syyskapinassa” omalla pienoiskonsertillamme.

Kuoro oli sitoutunut yhdessä Naarmu-yhtyeen kanssa Juho Laitisen vetämän Tulkinnanvaraista-foorumin hankkeeseen esittää Cornelius Cardew’n The Great Learning -kokonaisuus,  joka pohjautuu Kungfutsen teksteihin. Teoksen tutkimuksellinen kokonaisesitys toteutuisi vuosina 2021-2024. Projektin tavoitteena on edistää taiteidenvälistä dialogia, jonka teemana on yhteiskunnallisesti ja eettisesti tiedostavat ja kestävät esittävien taiteiden käytännöt. 
The Great Learning - Suuri Oppi
Sarjan Paragraph 7 esitettiin joulukuussa Forum Boxissa.

Koska Tomasin johtajakausi alkoi lähestyä loppuaan, käynnistettiin seuraavan taiteellisen johtajan rekrytointi.

2022

Työstettiin edelleen Hyvä päivä elää -levyä, joka sisältää reilun kymmenen edellisen vuoden aikana kuorolle sävellettyjä ja ohjelmistossa olleita, erityisesti yhteiskunnallisia aiheita käsitteleviä lauluja. Levyä äänitettiin kahtena viikonloppuna syksyllä 2021 ja keväällä 2022. Levyn julkaisukonsertti pidettiin 7. 9., joka samalla oli Tomas Takolanderin jäähyväiskonsertti.

Syyskausi jatkui uuden taiteellisen johtajan, Petri Tiaisen  kanssa työskennellen.

70-vuotisjuhlavuotta päädyttiin juhlistamaan uuden levyn lisäksi myös juhlatapahtumalla, joka toteutui keväällä 2023.

Esiintymässä kävimme mm.

·       Yhdessä elämisen illassa Diakonissalaitoksen kirkossa helmikuussa

·       Solidaarisuutta aina! -Vappukonserteissa (Kulttuuritalo ja ja Tampereen Tullikamari)

·       Puu-Vallilan säilyttämisen 40v-juhlassa huhtikuussa, ensi kertaa Petrin johdolla.

·       altto Hannele Cantellin kirjan (’Sekunnit ennen kaatumista’) julkaisutilaisuudessa

·       The Great Learning, Paragraph 1 -esityksessä Kannelmäen kirkossa koulukuussa

·        Caravan of Peace -tapahtuman flashmobeissa  Eduskuntatalon portailla ja päärautatieasemalla

”Kun ihminen ihminen on” oli kuorolaisista koostuvan ryhmän (Terhi Kouvo, Hannele Cantell, Riikka Suhonen ja Hanna Weselius) tieteellinen tutkimus Koiton Laulun yhteiskunnallisesta aktivismista 1970-luvulta 2020-luvulle. Tutkimuksessa tarkasteltiin haastattelu- ja keskusteluaineiston pohjalta, millaisiin yhteiskunnallisiin asioihin Koiton Laulu on halunnut vaikuttaa ja ottaa kantaa viidellä vuosikymmenellä. Toiseksi selvitettiin, miten ja minkälaiseen ihmisyyteen harrastusyhteisö voi kasvattaa jäseniään.

Tutkimusartikkeli julkaistiin keväällä 2022 Aikuiskasvatus-lehdessä ja tuloksia esiteltiin myös Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivillä. 
Oskar Öflunds Stiftelse myönsi kuorolle apurahan tutkimustulosten säveltämiseksi ja esittämiseksi kuorolaulun muodossa sekä tiedettä ja taidetta yhdistävään, kuorolaulun yhteiskunnallista merkitystä painottavan tapahtuman järjestämiseen (joka toteutui vuoden 2023 puolella).

Kuoron kunniajäsenyys oli tähän mennessä myönnetty kolmelle, erittäin huomattavalla tavalla kuoron 
hyväksi toimineelle:

  • Eeva-Liisa “Äitee” Oksanen (2021)

  • Kimmo Salmio (2022)

  • Timo "Walle" Wahlroos (2021)

2023

Kun ihminen ihminen on -tapahtuman juliste (Tuomas Nikulin)

 ”Kun ihminen ihminen ihminen on” -tapahtuman (4.3.) teemana oli paitsi esitellä, miten kuorolaulu voi toimia yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavana ja oppimisen yhteisönä, myös juhlistaa Koiton Laulun 70 vuotista toimintaa.
Tapahtuma koostui monipuolisista keskustelu-, konsertti- ja näyttelyosuuksista ja samalla se teki tunnetuksi Hyvä päivä elää-levyä. Päivän huipentanut konsertti kiteytti koko juhlapäivän pääviestin: ”Intohimoisesti asiaansa suhtautuvat harrastajat ovat valtava potentiaalinen yhteiskunnallinen voima.”

Avainsanat:  “Aktivismi. Ihmisyys. Yhteiskunta. Osallisuus. Oppiminen. A-I-Y-O-O.

Päivän ohjelmassa:

  • Erätauko-ryhmien keskustelut
  • Äänenavaus-keskustelut
    • I  keskustelu: tenori Tommi E. Virtanen, Paleface eli Karri Miettinen ja muusikko Jussi Tuurna;
    • II keskustelu: altto Saara Hedlund, teatteriohjaajat Susanna Kuparinen ja Sirpa Riuttala
  • Kuoron konsertti Sirenius-Salissa

Syksyllä toteutettiin (24.9.) ensimmäistä kertaa Elojuhla - musiikin täyteinen iltapäivä. Ohjelmassa kuoron pienoiskonsertti, yhteislauluja, tanssia Coveria ei jätetä -yhtyeen säestyksellä. Seisovasta pöydästä tarjolla syksyisiä herkkuja.

Muita keikkoja (jo perinteiksi muodostuneiden Kuorojen kierroksen ja Kuorokavalkadin lisäksi):

1.5. Vapun työväenjuhlan yhteislaulutilaisuuden esilaulajina Helsingin Paasitornissa

11-16.5. ”Hyvä päivä elää” -laitoskeikat Roihuvuoren seniorikeskuksessa ja Kettutien palvelutalossa

16.6. Laulutervehdys Helmi ry 40v juhlan aluksi  Kalliolan Setlementtitalolla

13.-16.7. Koiton Laulajat -ryhmä Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla.

12.8. Suomi-Kuuba-seuran 60v-juhlassa Merimelojien majalla

19.8. Laulutervehdys Raittiusyhdistys Koiton 140-vuotisjuhlassa Lammassaaren Pohjolan pirtissä.

11.9. ”Chile, Chile, Chile – 50 vuotta yhteistä laulua” -juhlakonsertti Savoyssa

Chile, Chile, Chile - 50 vuotta yhteistä laulua -juliste
Chile, Chile, Chile – 50 vuotta yhteistä laulua -konsertti 11.9.2023. Kuva: Daniela Fogelholm

18.11. ex-alttosiskon, Marja-Leena Arvilommin 75-v-juhlassa

2.12. The Great Learning, Paragraph 2, Tekniikan museossa

5.12. Sadankomitea  60v-juhlaseminaari Lapinlahden Lähteellä